Schilden en rozetten

De keuze voor een goed deurbeslag kan heel makkelijk zijn. Iedereen wil een stevige deurkruk die ook goed vast blijft zitten op de deur. Een deurklink die goed in de hand ligt en er ook nog mooi uitziet.

Tip

Er zijn verschillende benamingen voor deurkrukken. Een veelgehoorde term is ‘deurbeslag’. Het is de overkoepelende naam voor al het beslag dat bij een deur hoort. Een ‘deurkruk’ of ‘deurklink’ betekent hetzelfde en valt onder de groep ‘deurbeslag’. Het is eigenlijk het bekendste onderdeel onder de noemer deurbeslag. Onder deurbeslag vallen verder: briefplaten, deurbellen, deurkloppers etc. Kijk voor een volledig aanbod bijvoorbeeld eens op deurbeslag.nl.

 

Rozet of schild

Een deurklink wordt naar keuze geleverd met een rozet of een schild. Bij de keuze voor een deurkruk met rozet heb je op de deur een kleine ronde of vierkante plaat zitten met daarop de deurkruk. Daaronder zit op de deur dan vaak nog een soortgelijke losse rozet voor sleutel, cilinder of toilet. Kies je voor een deurkruk op schild dan heb je een lange verticale plaat op de deur. In die plaat zit onder de deurkruk ook gelijk het sleutelgat of het toiletstiftgat.

Voorbeeld van een complete set bestaande uit kruk en rozet.

 

Wist je dat… je bij sommige merken zelf je deurbeslag kan samenstellen? Bijvoorbeeld bij GPF bouwbeslag. Met het GPF CombiVari concept kies je los van elkaar je klink , rozet of schild voor een eigen unieke keuze in elke stijl.

 

 Twee deurkrukken

 

Banner Deurbeslag
Banner Ten hulscher